Topic | Information on Logging

Home Forums Mooshimeter Support Information on Logging

Tagged: 

Viewing 8 reply threads
  • Author
    Posts
    • #8281 Reply
      iuvo
      Member

      First of all I have found the meter great to date. Today I finally was going to use the logging but never got it to work. In reading the forum & documentation I could not find a clear way to use the logging function and at first probably made some wrong assumptions but after trying several methods I still end up with a blank card. The card I am using is a Transcend 8GB HC card formatted FAT32 in Windows. I have also the latest version of Android App from the App store – V1.0.17 (444) and have updated the meter firmware V1 Build 1447458797 Size 147456). The Android is a Nexus 7 2013 and for display and trending has been working just fine.

      From reading the forum posts I first thought that it was now possible to have logging and still have the App connected but after doing this there was no file on the SD card. I then reformatted the card and connected to the meter and started logging and then disconnected exited the App. After several minutes I reconnected and put the meter in sleep mode (not sure if right or not). The SD card was still empty. I’m now re-flashing the firmware just to be sure it is right.

      What am I doing wrong and where do I find a write-up of how to start/stop and use logging correctly?

      Thanks,
      Mark

    • #8286 Reply
      Anonymous
      Guest

      I believe the only documentation re. logging to SD Card is via the blog: https://moosh.im/2015/03/new-firmware-update-release/

      The last step on those instructions are to disconnect from the meter – not just leave the app (which will be running in the background, on Android), but actually disconnect via the ‘plug’ icon on the list of mooshimeters. One way to tell if it’s logging is that the LED blinks every time a sample is written.

    • #8287 Reply
      admin
      Keymaster

      Thanks Ben for pointing anderml in the right direction.

      Hi anderml, after you put in the SD card, you must press the LOGGING: button in the main display. The button should turn green. After that, every time the meter takes a reading it should be saved to the SD card as a line in a CSV file. When you disconnect from the meter it will continue sampling roughly once a second, you should see the led flash every time it wakes up and writes to the card.

      I hope this helps, please let us know if you are still stuck. Best
      James

    • #8292 Reply
      iuvo
      Member

      Thank you so much Ben,

      I read through things but somehow missed that early post or just glanced at it since I use Android.

      It is funny but the meter is blinking every 1 to 1-1/5 seconds briefly even when asleep with the latest firmware. I did once get it to write files to a 2GB card but missed the combination of how to get it to do it again. To clarify is it FAT (16) or FAT32 as FAT (16) won’t let me go over a 4GB partition. I also am running Android 4.4.4 (rooted).

      I just did this w/o and with a card and a 10 second sampling interval and the meter seems to still be communicating even when I go back to the scan page and then select exit. If I close the app out by swiping in Android the LED then reverts to a solid one second blink with no card which fools me, especially if I’m set for 1 second sampling and not familiar with the various flash patterns. The same setup with a 10GB FAT32 card installed and 10s sample appears to be communicating even though I exited and disconnected as above. Only after I swipe away the app in Android does it go into the 10 second interval (long dim with brief bright flash at end) with no one second flash (finally!).

      I think there is a bug when there is no card (and maybe with a car) where the meter never goes in to low power mode properly when exiting (improperly) or when put to sleep as I have had it flashing 1 second intervals for days now even when I just close and kill the app. Only by using the back menu item, selecting exit (which gets me the “Goodbye” notification) and then swiping the app out of memory will it go into a mode w/o the one second flash. Even if I “unplug” the app before using exit it still flashes once a second after killing it. I got it to go quiet once but getting it that way with a card installed is hot or miss it seems. Sorry if this is confusing as it is not repeatable in how it acts when exiting and not logging. One other thing is I exited “properly with no card and killed the app and had the 1 second flash. When I plugged in the card the LED flickered like it was communicating with the card and then the meter stopped the one second blinking (it is doing the occasional dim flicker and will reconnect). I was able to reconnect and exit (without killing the app afterwards and now get no one second blink. I know – a video would help clarify all this :-). It just seems the app and meter get confused under certain circumstances.

      Also in one of the latest blogs on new firmware I think it mentioned that logging can happen while connected or I interpreted it that way. If so then I would set up logging, disconnect as the blog ways and then reconnect or will logging stop when I reconnect?

      James, Could this be included in the PDF manual so others won’t have to go through the blogs to discover it. If I had tried logging from the beginning I probably would have seen this but others probably won’t think to review all the blogs.

      Again thanks.
      Mark

    • #8297 Reply
      admin
      Keymaster

      Thanks Mark –

      FAT16 or FAT32 should both work. As long as the card is SD or SDHC, it should work (this covers almost all SD cards up to 32GB). Cards larger than 32GB are SDXC, which don’t work with the meter.

      Reading your description of the behaviors… I think I understand what’s happening. It sounds like Android is keeping the BLE connection alive even after you press the plug icon, which should disconnect it.

      Why I think this: The meter will write to the SD card every time it takes a sample. When it is connected, it waits for the phone to request samples. When it is disconnected, it takes samples on a timer. It sounds like what’s happening is that your phone is improperly disconnecting, so the meter is not logging because it’s connected but no samples are requested. This might explain why swiping the app away (force closing) in Android changes the meter’s behavior and makes it start logging based on the timer.

      “Also in one of the latest blogs on new firmware I think it mentioned that logging can happen while connected or I interpreted it that way. If so then I would set up logging, disconnect as the blog ways and then reconnect or will logging stop when I reconnect?”

      Reconnecting should not stop the logging… logging should continue until the meter is reset, the batteries die, or logging is turned off manually from the app.

      “James, Could this be included in the PDF manual so others won’t have to go through the blogs to discover it. If I had tried logging from the beginning I probably would have seen this but others probably won’t think to review all the blogs.”

      Definitely, I know the docs are out of date. Logging has been an evolving feature over the past year and the documentation hasn’t kept up to date. I’ll update it soon.

      So bottom line – I think the proper procedure for you will be to:
      1. Connect to the meter and configure it to measure what you want to measure
      2. Turn logging on (button should be green)
      3. Force close the app, since disconnecting from within the app seems not to work on your platform
      4. Retrieve the SD card to read out the logs.

      I hope that flow works for you, please let me know how it goes.
      ~James

    • #8299 Reply
      iuvo
      Member

      Sounds great James,

      Kind of what I have done after experimenting today and I at least now understand the LED etc. in order to know when things are not right.

      Looking forward to further enhancements.

      Thanks,
      Mark

    • #8414 Reply
      iuvo
      Member

      James,
      I wanted to up date you on something I have found.

      I have a 2GB & 16GB card that works in Windows and formats fine. When I use it for logging the meter seems to get stuck in what looks like a one second logging mode with long blinks every second but it never logs anything. It does this no matter what interval I set for logging, how I turn off logging, how I exit the app or even if I kill the app. The meter never goes to a very dim ten second flash mode even if I hibernate it either, it just flashes brightly every second. Interestingly enough this is the same pattern when no card is installed, it seems like off as well as hibernate would be using more power since the LED is blinking brightly every second with no card.

      My other 8GB card works just fine and logs as expected. When I have it installed and not logging it flashes very dimly every ten seconds. When in hibernate mode the led flashes bright every ten seconds (but is not visible in to the app as expected). Seems counter intuitive but probably when in hibernate mode not having the Bluetooth on is the big savings in power and a brighter LED is no big deal. Also I suppose the bright flash is when it is reading the ohms to see if it has been shorted to wake up the meter.

      In any case I found it interesting that the meter appears to be in a one second logging function with no card or what appears to be a card the firmware does not like. I have no need for the 2GB card if you would like me to send it to you.

      Thanks,
      Mark

    • #8415 Reply
      iuvo
      Member

      James,

      OK, I figured it out. The cards not working had been set up as logical partitions not primary. When I changed them to primary partitions they now work. This happened as these cards had been used on my Raspberry Pi and when I went to use them for the Mooshimeter I used EaseUS to clean them out and created the FAT32 logical partition by mistake. My error.

      I still find it interesting the meter seems to be in a one second logging function based on the LED flashes when there is no card or if it is formatted as logical.

      In any case mystery now solved and I’ll get back to doing some logging with confidence.

      Thanks,
      Mark

    • #8453 Reply
      admin
      Keymaster

      Hi Mark,

      Thank you for the update! I actually didn’t know about the logical vs. primary partition distinction – it’s not something I’ve encountered before and I didn’t realize it was a problem with our filesystem. So thank you for that. Happy data logging!

      Best
      ~James

Viewing 8 reply threads
Reply To: Reply #8299 in Information on Logging
Your information:




This site is protected by reCaptcha and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Cancel